Aan welke eisen moet een goede koffiemachine aan voldoen

Bij het kopen van een koffiemachine moet je rekening houden met een paar factoren om ervoor te zorgen dat de beste koffiemachine aanschaft en die aan jouw behoeften voldoet. Afhankelijk van waarvoor je de koffiemachine gaat gebruiken, of het nu voor thuis, een kantoor of voor je restaurant of café is, moet je ervoor zorgen dat de koffiemachine aan je eisen kan voldoen. In dit artikel vind je een checklist die je kan helpen om een beslissing te maken, doorloop de stappen van de checklist voordat je een aankoop doet.

1. Type koffiemachine

Er zijn vijf hoofdtypen koffiemachines om uit te kiezen, allemaal met een verschillende functionaliteit, zoals:

Bean to cup: brouw elke keer een vers kopje. Deze machine maalt de bonen terwijl je hem gebruikt, zodat je geen van de smaakvolle oliën in de bonen verliest.

Handmatige espresso: maak elke keer een professioneel smakend kopje koffie, specifiek afgestemd op jouw voorkeuren. Hoewel ze kunnen variëren van eenvoudig tot zeer complex, kunnen ze een beetje lastig zijn om onder de knie te krijgen met alle hendels.

Capsules: een eenvoudig te gebruiken oplossing waarbij je gewoon een pad in de machine plaatst en een paar seconden wacht op een mooi gezette koffie.

Filterkoffie: een betaalbaar type koffiemachine waar je in één keer een grote pot koffie kunt zetten. Het enige wat je nodig hebt is koud water en elke vorm van gemalen koffie.

Koffieautomaten: Koffieautomaten zijn verkrijgbaar in allerlei maten en zijn waarschijnlijk het gemakkelijkst te gebruiken, omdat het enige dat nodig is een paar drukken op de knop is.

2. Capaciteit

Voor hoeveel personen moet de machine geschikt zijn? Als je een koffiezetapparaat voor op kantoor koopt, heb je waarschijnlijk een koffiemachine met een hoge capaciteit nodig, terwijl als je deze voor thuis hebt aangeschaft, dan zal je andere verwachtingen van je koffiemachine hebben. Hoeveel kopjes je wil dat de koffiemachine moet zetten is een belangrijke factor en is daarom een cruciale overweging op je checklist.

3. Gebruiksvriendelijkheid

Er zijn verschillende koffiemachines allemaal met verschillende functionaliteiten. Over het algemeen geldt, hoe eenvoudiger de koffiemachine is, hoe gebruiksvriendelijker hij is. Als je een zeer eenvoudig te gebruiken apparaat nodig hebt, is een automaat misschien het beste voor een koffiezetapparaat op kantoor of een capsule machine voor thuis. Als gebruiksvriendelijkheid geen probleem is en een ervaren barista de koffiemachine zal bedienen, dan kun je kiezen voor een professionele handmatige espressomachine.

4. Snelheid

Hoe snel moet je koffiemachine de kopjes koffie zetten? Dit is een belangrijke overweging en verschillende soorten koffiemachines zullen met verschillende snelheden brouwen. Een capsule machine of automaat kan de snelste hiervoor oplossing zijn. Terwijl een bean to cup of een filterkoffiemachine er juist iets langer over doen.

5. Accessoires

Veel koffiemachines kunnen worden geleverd met accessoires om je koffiemachine mee aan te vullen, zodat jij er het meeste uit kan halen. Wil je een cappuccino maken? Overweeg dan een melkopschuimer als accessoire voor je koffiemachine. Maak een lijst van de opties die je zou willen en kijk welke koffiemachine die opties te bieden heeft. 

6. Onderhoud

Het kopen van een koffiemachine  is een geweldige investering en hoe beter je ervoor zorgt, hoe langer het meegaat. Onderhoud is daarom een belangrijke factor bij de beslissing welke koffiemachine je gaat kopen. Iedere koffiemachine heeft ander soort reinigingseisen, dus bedenk hoeveel tijd je hierin wil en kunt investeren voordat je beslissing neemt welke type koffiemachine je aanschaft.

Bron: topkoop.nl