Een snel groeiende plant voor in de tuin

De laurier is een plant die altijd groen is en blijft, en is afkomstig uit de rozenfamile. Het is een plant die van nature voorkomt in Zuid- Oost Europa en in Klein Azië. De Laurier kan als boom voorkomen, dan kan hij een lengte van 14 m bereiken, maar hij komt ook als struik voor. De gebruikelijke hoogte is dan 4-8 m.

De kenmerken van de Laurier Rotundifolia

De plant heeft een brede en erg gespreide kroon. Verder is de schors van de Laurier bruinachtig grijs en heeft lenticellen. Dat zijn luchtporiën. De bladeren die lancetvormig zijn, zijn lichtgroen en bij het ouder worden krijgen ze een donkere tint. In de winter blijven de planten groen.

Als een laurier bloemen heeft zijn die roomkleurig. De bloemen van de plant ruiken ook heel erg opvallend. Ze staan in rechtopstaande trossen en hebben kroonbladeren. De bloemen bloeien alleen bij vrijstaande struiken. En struiken die gesnoeid zijn, bloeien zelden.

De Laurier is al sinds de 16e eeuw in de cultuur. Hij geldt als ijzersterk, en neemt vaak genoegen met elke grondsoort en kan zowel in de schaduw als in de zon. Toch ook heeft deze plant wel zo zijn voorkeuren. Wel kan de plant last hebben van vraat van de taxuskever.

Wat je nog moet weten over de Laurier Rotundifolia

De Laurier Rotundifolia is een plant die erg snel groeit. Hij groeit namelijk 30- 60 cm per jaar. Daarom wordt de Laurier ook heel veel als haag gebruikt. Het snoeien moet vooral gebeuren in de lente en in de herfst.
Het is ook mogelijk als de plant te hoog wordt om hem dan ver terug te snoeien tot zo’n 40 cm boven de grond. De Laurier zal dan vanzelf weer opnieuw uitlopen. Het voordeel van een laurier is dat hij bijna overal kan groeien. Hij doet het alleen minder goed op kalkrijke bodems.
Zoals bij iedere Laurier is het zo dat de bladeren en bessen giftig zijn en dus niet gegeten kunnen worden.  

De voordelen en nadelen van een Laurier Rotundifolia

Er zijn zoals bij iedere boom of plant nadelen en voordelen. Laten we maar bij de voordelen beginnen.
– De plant groeit erg snel
– De plant heeft een groot blad, waardoor er snel een dichte haag ontstaat.
– Het is een erg sterke plant

De nadelen die deze plant ook heeft:
– Erg vatbaar voor sommige ziektes.
– Vorstgevoelig
– Verdraagt geen natte omstandigheden

Bron: Woningfacts.nl