Groendak

Groendaken zijn een moderne oplossing voor stedelijke landschapsarchitectuur, een actuele trend, “geïnspireerd” door oude gebouwen, bekend van de tempels van Babylon.

 

Dit type daksysteem onderscheidt zich door een aantal voordelen, waardoor het in veel constructies de voorkeur geniet. Naast het unieke uitzicht en het gevoel dat ons dichter bij de natuur brengt, is dit soort groene zones ook een uitstekende thermische isolatie.

 

Waarom kiezen voor een groen dak?

 

 

Voorkomen van overstromingen

 

In stedelijke omstandigheden wordt tot 75% van de neerslag omgezet in afvloeiing, die niet in de bodem kan doordringen, en door het regenwater op te slaan in de planten en het substraat, geven groendak het via evapotranspiratie terug aan de atmosfeer.

 

Thermische en waterdichting eigenschappen

 

Met hun thermische isolatie-eigenschappen dragen groen daken aanzienlijk bij tot een vermindering van het energieverbruik dat nodig is voor de koeling van gebouwen en dragen zij dus bij tot een lagere koolstofuitstoot.

 

Verminder de schadelijke effecten van zonlicht

 

Een ander voordeel van het groen dak is dat het de rol vervult van een filter dat een beschermende laag vormt voor de bouwmaterialen van de dakconstructie. Hierdoor wordt de impact van ultraviolet licht en temperatuurschommelingen beperkt en blijft de kwaliteit van de bouwmaterialen langer behouden.

 

Geluidsisolatie

 

De symbiose tussen bodem, planten en luchtlagen in groene gebieden werkt als een geluidsbarrière, waardoor de passage van lawaai met ongeveer 8 decibel wordt verminderd.

 

Soorten dakbegroeiing

 

De meest voorkomende indeling van dit element zijn intensieve en extensieve groendaken. De diepte van het substraat en de gebruikte vegetatie zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten. Net als elke diepere substraatlaag kan hierdoor een grotere verscheidenheid aan plantensoorten worden geplant.

 

Intensieve groendaken

 

Intensieve groendaken bestaan uit een dichte laag grond en vereisen irrigatie, aangezien zij grotere hoeveelheden water vasthouden en vruchtbaarder omstandigheden bieden voor de ontwikkeling van planten. De diepte van het substraat in deze bakken kan variëren van 150 mm tot 1500 mm, waardoor een verscheidenheid aan beplantingen mogelijk is, van grassen en struiken tot grotere planten.

 

Extensieve groendaken

 

Bij extensieve groendaken (van 20 mm tot 200 mm substraatdikte) is een landschappelijke beplanting met planten die weinig droogtegevoelig zijn en weinig verzorging vergen, aan te bevelen. Dit type is een geschikte keuze voor hellende daken, omdat ze bijzonder licht zijn.

 

De gebruikte planten hebben niet meer dan 20 cm bodemsubstraat nodig en zijn meestal mossen of wilde bloemen, wat extensieve daken goedkoper en gemakkelijker te onderhouden maakt.