Sauna & gezondheid: wat is goed voor je?

De sauna heeft tal van voordelen voor je gezondheid. Toch is het niet altijd goed om in de sauna te gaan. Als je koorts hebt bijvoorbeeld, omdat de warmte van de sauna die koorts alleen maar hoger kan maken. In andere situaties is de sauna perfect om je net even beter te voelen. We geven je een aantal voorbeelden.

Als het buiten kouder wordt

In de tijd van het jaar dat de zomer echt voorbij is, hebben we behoefte aan een beetje warmte. Ga je in de sauna dan zorg je ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt. Daarnaast zorgt de sauna ervoor dat je endorfine aanmaakt, waardoor je je gelukkiger voelt. Dus heb je een beetje last van de vallende blaadjes, probeer dan met de sauna jezelf in het zonnetje te zetten waardoor je jezelf oppept.

Weg met die stress

In de sauna kun je optimaal ontspannen. Het enige wat je kan doen is zitten en nadenken. Er is geen enkele andere afleiding en tijdens het nadenken ontstaan oplossingen voor mogelijke problemen. Natuurlijk los je niet alles op maar door even uit de wereld van hectiek te stappen kun je ervoor zorgen dat je lijf ontspant. Het kan lijken dat je moe wordt van de sauna, maar het tegendeel is waar. Door de rustgevende werking geef je er lekker aan toe en slaap je als een roos.

Stralend de dag door

Als je een douche neemt na de sauna spoel je letterlijk alle ellende van je af. Niet alleen losse huidschilfers, ook verstopte poriën gaan in de sauna open. Je huid knapt er enorm van op en je straalt. Heb je last van oneffenheden? Maak dan vooraf eerst je huid goed schoon, zodat er niet extra vuil in je poriën kan ophopen. Het collageen dat je door de sauna aanmaakt zorgt voor een elastische, stevige huid. Dat maakt dat je huid verbetert en er als ‘nieuw’ uitziet.

Hoofdpijn, reumatiek …

Bastu waterleiding, gasfabriek. Komt je misschien bekend voor, het is een liedje uit 1978 en gaat eigenlijk helemaal niet over je gezondheid. Wel hebben hoofdpijn en reuma niet alleen in dit liedje een link met elkaar. Bij spierreuma kun je aan de zijkant van je hoofd hoofdpijn krijgen door een ontstoken bloedvat. Die hoofdpijn wordt minder als je zorgt voor een goede doorbloeding. Laat de sauna daar nu voor zorgen. Klachten verlichten en spieren worden minder stram.

Bron: https://www.bastu.nl/