Tips voor een veilige trap

Als uw trap net geschilderd is, of u heeft een verbouwing achter de rug, kan de trap nogal glad zijn. Dit kan erg gevaarlijk zijn en er is kans dat u uitglijdt. Veel mensen vergeten ook dat de trap veilig maken een essentieel onderdeel in het huis is. Om de trap veiliger te maken heb je veel verschillende opties. Wij geven hieronder een aantal tips, zonder dat daar veel aanpassingen voor nodig zijn:

Draag antislip schoenen

Zorg dat u stevige pantoffels of schoenen draagt tijdens het lopen op de trap. Als u alleen sokken aan heeft is de kans op uitglijden vele malen groter. Er zijn ook sokken te koop met antislipzolen. 

Plaats een dubbele trapleuning

Als het mogelijk is, kunt u ook een tweede trapleuning plaatsen. U heeft dan aan beide kanten genoeg grip om de trap veilig op en af te lopen.

Uw trap antislip maken

Net geschilderde traptreden, houten treden of traptreden van zeil kunnen spiegelglad zijn. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u de trap antislip maken. Hier zijn veel verschillende opties voor. Bijvoorbeeld antisliptape of antislipstrips.

Trapneuzen plaatsen

Om een extra veilige trap te maken, kunt u ook trapneuzen plaatsen. Dit is een aluminium, kunststof of rubber profiel dat op de rand van de traptrede geplaatst wordt. Dit zorgt voor een antislipwerking, zodat uitglijgevaar verminderd wordt.

Verlicht je trap

Als u uw trap goed verlicht, weet u ook goed waar u loopt. Zo kunt u de traptreden goed zien. Trapverlichting is belangrijk om in te schatten hoe diep de treden zijn en waar ze eindigen. Bij het plaatsen van de verlichting met een bewegingssensor hoeft u ook het licht niet zelf aan of uit te doen. Ideaal dus!

Geef uw treden opvallende kleuren

Het aanbrengen van contrasterende kleuren op de trap versterkt het zicht op de traptreden, bijvoorbeeld door vlak voor de rand van elke trede een contrasterende lijn aan te brengen. De contrasterende lijn geeft een indicatie waar de traptrede eindigt zodat de kans op mis stappen verkleint.
Door deze tips kunt u weer veilig te trap op en aflopen zonder problemen. De ingrepen zijn over het algemeen niet duur. Met een paar kleine aanpassingen zit u al goed.