Vurenhout bewerken: tips en tricks

Vurenhout staat bekend als een van de meest verkochte soorten hout voor klusprojecten. Je hebt veel keuze uit diverse soorten. Je kunt namelijk uit 126 verschillende soorten kiezen. Als je gaat werken met vurenhout zijn in deze blog een aantal tips en tricks te vinden. Denk bijvoorbeeld aan wat voor gereedschap je moet gebruiken en hoe je krassen en deuken kunt voorkomen. Lees snel verder!

Zorg voor goed gereedschap tijdens het werken met vurenhout

Het is van belang dat de messen en ander gereedschap die je gebruikt zo scherp mogelijk zijn. Wanneer je mes niet scherp genoeg is zal het hout snel gaan versplinteren. Dat wil je natuurlijk niet want dan lijkt het net of het hout is afgebrokkeld. Het resultaat is dan niet wat je eigenlijk voor ogen hebt. Op die manier voorkom je ook krassen en deuken in het hout. Daarbij is natuurlijk van belang dat je werkomgeving zo schoon mogelijk is. Als er ergens nog losse spullen slingeren ruim ze dan op. Wanneer je bezig gaat kun je een kartonnen doos onder het hout neerleggen. Zo bescherm je het hout tegen de vloer.

Toch deuken in het vurenhout? Zo los je het op

Is er toch onverhoopt een deuk in het vurenhout gekomen? Zo los je het op! Leg een vochtige doek op de plek die is beschadigd. Vervolgens doe je er een strijkijzer op om de vlek te verwijderen en hierdoor zal de deuk worden gecamoufleerd. Als alles helemaal gaaf is, is het tijd om te starten met de afwerking van het vurenhout.

Afwerking van het vurenhout: zo ga je te werk

Vurenhout is een houtsoort die even tijd nodig heeft om te wennen aan de omgeving. Zorg ervoor dat het hout even tijd heeft om te acclimatiseren voordat je te werk gaat met de afwerking. Allereerst is het van belang om er voor te zorgen dat je alle gaten water dicht hebt gemaakt. Daarna breng je een goede primer aan zodat alles goed is afgewerkt. Daarna is het hout zo goed als afgewerkt. Natuurlijk ben je zelf vrij om ervoor te kiezen om het hout te verven of andere details aan te brengen. Het is maar net voor wat voor project je het vurenhout gebruikt