Wat is LED verlichting?

De Engelse afkorting LED betekent ‘Light Emitting Diode’. Een LED is een elektronisch onderdeel dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. Gloeilampen geven op dezelfde manier licht, maar die worden heet. Daardoor gebruiken ze meer energie. LED-lampen worden niet heet. Ze worden wel iets warm, maar veel minder. Er gaat dus minder energie verloren aan warmte.

Investeren in ledlampen is eenmalig aan de hoge kant, maar het is van belang om te kijken naar de lange termijn. De gemiddelde levensduur van een LED lamp is namelijk vele malen langer dan de levensduur van conventionele verlichting. De levensduur van LED verlichting is gemiddeld zo’n 50.000 branduren en ondertussen hebben technologische ontwikkelingen ervoor gezorgd dat de levensduur van sommige typen LED verlichting maar liefst 100.000 branduren haalt.

De voordelen van LED lampen

Met moderne ledverlichting brengt u sfeer in huis en bespaart u energie. Welke voordelen heeft ledverlichting nog meer? We leggen het u graag uit.

Een lager stroomverbruik

Eén van de grootste voordelen van LED verlichting is natuurlijk het lage stroomverbruik. Dit is een reden waarom mensen massaal overstappen naar LED verlichting. Het lage stroomverbruik zorgt namelijk voor een dalende energierekening. Per lamp kan dit al een paar tientjes per jaar schelen, waardoor u de investering in de LED verlichting weer terugverdiend.

Gaat langer mee

De LED-lampen gaan veel langer mee dan gloeilampen of andere soorten verlichting. Een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee en een LED-lamp gaat gemiddeld 20.000 uur of langer mee. Als uw LED-lamp na deze tijd stuk gaat, dan heeft u in die tijd al 20 gloeilampen moeten vervangen. Nog los van de energiebesparing verdient u de kosten voor een LED-lamp alleen daarmee al snel terug via Energie-Control.

Zeer milieuvriendelijk

Een LED-lamp is zeer milieuvriendelijk. De CO2 uitstoot als gevolg van opwekking van de stroom wordt ook 85% minder, de lamp bevat geen giftige kwikdampen zoals een spaarlamp of TL buis. Door de zeer lange levensduur van de LED lampen komen de gebruikte materialen ook niet ieder jaar terug in de afvalbergen.

Heeft LED-verlichting ook nadelen?

LED-verlichting heeft veel voordelen, maar toch ook enkele nadelen. Zo is LED-verlichting relatief duur in de aanschaf. Dit nadeel is nog niet zo erg, want in het gebruik is de LED-verlichting juist heel zuinig. Daardoor verdient LED-verlichting zichzelf binnen enkele jaren terug. Verder kunnen LED-lampen niet goed tegen warmte. De betere LED-lampen zijn daarom voorzien van koeling om hun eigen warmte af te voeren, maar dit maakt ze weer een stukje duurder. De LED-verlichting kunnen niet van zichzelf gedimd worden, u heeft hiervoor speciale dimmers nodig. De stroom van de standaard dimmers is te onregelmatig voor de gevoelige elektronica van de LED-lampen.