Wat is legionella?

legionella

Legionella is een bacterie die een ernstige ziekte bij de mens kan veroorzaken. Wanneer je erdoor besmet raakt, kun je een ernstige longziekte krijgen die bekend staat onder de naam “veteranenziekte”.  De ziekte kan bestreden worden met antibiotica. Wanneer je de ziekte in een ver stadium hebt, kan deze zelfs dodelijk zijn. Daarom moet er alles aan gedaan worden om een legionella besmetting te voorkomen. Wanneer je besmet raakt, zul je dat niet snel merken. Het kan 2 tot 19 dagen duren voordat de ziekte zich openbaart. De ziekte wordt vooral verspreidt door het inademen van een bepaalde waternevel waar de bacteriën inzitten. Daarom zal bijvoorbeeld een tuincentrum er zeer goed op letten dat het water, dat voor de planten gebruikt wordt, niet de bacteriën bevatten.legionella

 

Wat doet de legionellabacterie?

De legionellabacterie kan de infectieziekte “legionellose” veroorzaken. Het is een infectieziekte waarbij de longen en de luchtwegen worden aangetast. Legionellose komt in twee varianten voor namelijk: de veteranenziekte en de legionellagriep.

Legionellose is een vorm van een longontsteking die in verschillende gradaties kan voorkomen. Je hebt de lichte, maar ook zeer ernstige vorm. Er zijn in de praktijk wel eens gebeurtenissen waarbij de besmetting op grote schaal plaats vindt. Het risico dat je eraan overlijdt ligt tussen de 5 en 25%. De ziekteverschijnselen openbaren zich door een opkomende hoofd- en spierpijn. Je kunt ook koorts en een ziek gevoel krijgen. Wanneer het wordt ontdekt dat je legionellose hebt, zal de ziekte worden bestreden met antibiotica. Omdat de bacterie zich goed kan vermeerderen in stilstaand water, moeten waterleidingen, die langere tijd niet meer gebruikt zijn, goed worden doorgespoeld voor gebruik.

 

Van de bacterie kun je ook legionellagriep krijgen. Dit is niet zo’n zware infectie. Je krijgt hierbij geen longontsteking. De legionellagriep is niet gevaarlijk. De klachten die je hebt, kunnen goed met de juist medicijnen worden behandeld. Je moet toch goed opletten om de legionella-bacterie te voorkomen. Zeker in bejaardentehuizen moet er op gelet worden.